Sitouttamisen salat asiantuntija-organisaatiossa

IDEAL PLM työnantajana

PLM-asiantuntijan työ ei ole aina pelkkää juhlaa. Projektipäällikkö painaa yhdestä suunnasta, asiakas toisesta ja myynti kolmannesta. Sitten on vielä perhe ja harrastuksissakin olisi kiva käydä. Olen miettinyt, miksi nämä ihmiset ovat niin sitoutuneita työhönsä ja asiakkaisiin ja pystyvät ylittämään välillä mahdottomilta tuntuvat esteet. Hymy huulilla.

Henkilöstön vaihtuvuuden sanotaan olevan terveellä pohjalla kun se on 5-10%. Olen taipuvainen uskomaan, että meille kasvu- ja asiantuntijayrityksenä on tärkeätä säilyttää jokainen työntekijä mahdollisimman pitkään, jotta arvokas osaamispääoma säilyy yrityksessä. Käyttäkäämme siis hyvänä lähtövaihtuvuutena skaalan alapään 5% lukemaa. IDEAL PLM:n lähtövaihtuvuus Suomessa on ollut viimeisen 2 vuoden aikana alle 4%. Onko se terve vai ei – siihen en ota kantaa. Sanonpa vain, että jokaista on tarvittu ja tarvitaan edelleen.

Kyseessähän on ongelmanratkaisuammatti. Ongelmat voivat olla asiakkaan liiketoiminta-ongelmia tai järjestelmien vastahakoisuutta toimia, kuten ihminen odottaa niiden toimivan. Ongelmanratkaisussa analyyttinen ajattelu auttaa, mutta joskus järjestelmä vastustaa niin lujaa, että ongelma pitää yksinkertaisesti laulaa suohon pelkällä sinnikkyydellä kokeillen kaikki temput mitä pakissa on. Sivullisesta homma näyttää kanien vetämiseltä silinteristä.

Palaan siis kysymykseen: Miksi hankkiutua hankaluuksiin ja olla IDEAL PLM:llä töissä?

Tuon tässä esiin kolme asiaa joiden uskon olevan motivaattoreita PLM-taikureidemme sitoutumiseen. Järjestys ei ole tässä listassa oleellinen – eri ihmisillä prioriteetti varmasti on erilainen.

1. Asiakas

Palvelemme suurimmalta osin suomalaista valmistavaa teollisuutta. Joukossa on alihankintaketjun viimeisiä toimittajia, Suomen viennin vetureita ja kaikenlaista siltä väliltä. Näköalapaikka on kovin kulunut ilmaus, enkä tiedä löytyykö sille katetta muualta kuin nosturikuskin konttorista, mutta onhan tässä tullut tutuksi liiketoiminta jos toinenkin, prosesseineen ja kilpailuetuineen. Yhtä kaikki, koko Suomenniemen teollisuuden kilpailukyky riippuu tulevaisuudessa automaation- robotisaation ja digitalisaation asteesta sekä kyvystä tuottaa priimaa, toiminnallisuuksiltaan ja laadultaan ensiluokkaisia tuotteita. On oltava kehityksen kärjessä tai ainakin kärkiletkassa, valmiina irtiottoihin ja loppukiriin. Tämä on seikka, joka eittämättä on ylpeyden aihe meille – joka päivä pieniä askelia lukuisilla asiakkailla näiden päämäärien eteen. Silti se aiemmin mainitsemani ongelmanratkaisu on enemmän läsnä arjen aherruksessa. Ratkaisun hetkellä endorfiineja vapautuu suhteessa probleeman hankaluuteen, joten voittajafiilis kohtaa työn sankarin sitä kovempaa mitä korkeamman muurin yli on kiivetty. Asiakkaan vieno hymy, kiitos tai suorastaan kehu antaa puhtia seuraavan vuoren siirtämiseen.

2. Teknologia

3D Tulostus, IoT, IIoT, Digital Twin, Smart Robotics, Simulointi, AR/VR. Mikä näitä yhdistää? Moni löytyy Gartnerin Hypekäyrältä juu. Olisikohan mitään työpaikkaa jossa pääsisi kaikkien näiden kanssa tekemisiin?

PLM:ssä on se hieno sisäänrakennettu ominaisuus, että se rakentaa, säilöö ja jakelee Digitaalista kaksosta, joka taasen on olennainen osa tai tärkeä hyötyjä noista muista Hype-termeistä. Teknologiafriikin kannattaa siis hakeutua tekemisiin Digitaalisen kaksosen kanssa – vaikkapa IDEAL PLM:llä. Päämiehemme Siemens PLM Software on kerännyt tiimiinsä koko joukon pienempiä yrityksiä – oman tuotekehitysmyllyn lisäksi – varmistaakseen etulyöntiaseman digitalisaation eturintamassa, mikä pitää homman jatkuvasti mielenkiintoisena myös teknologian näkökulmasta.

3. Työyhteisö

Ei, meillä ei ole maailman parhaita prosesseja, eikä järjestelmätkään aina tahdo taipua ihmisen tarpeisiin täydellisesti. Ei ne asiakkaatkaan joka viikko kehu. Kun vastatuuli puhaltaa niin voi kuitenkin luottaa vertaistukeen.

Auttamisen halu, yhteinen asiakas, yhteiset haasteet ja yhteiset onnistumiset. Taloon tulevien vihkiminen PLM:n saloihin. Eri toimipisteiden erilainen huumori ja henki. Tässä asioita jotka näkyvät myös työyhteisökyselyissä korvaamattomina voimavaroina. Loppuun melko siirappinen mutta luultavasti totuuden siemenen sisältävä lainaus: ”Ihminen juurtuu ja loistaa, kun hän löytää henkisen kodin, jossa hän oppii ja onnistuu. Ihminen alisuoriutuu ja lähtee, jos hän ei koe edistyvänsä eikä työyhteisöstä tule hänelle yksi elämän suurista rakkaustarinoista” (Sarasvuo: Välähdyksiä pimeässä ja pimeitä välähdyksiä)

Jäitkö pohtimaan uraa PLM-taikurina? Lukemalla Jussin, Tepon ja Teron uratarinoita saat vielä laajemman kuvan siitä, millaista on työskennellä IDEAL PLM:llä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *